Zitpalen voor de Buizerd

De Buizerd behoort tot de vogelsoorten met een vaste verblijfplaats. Dit betekent dat deze vogelsoort voornamelijk gebruikmaakt van nesten die hij in voorafgaande jaren ook heeft gebruikt. Vanwege deze trouw aan zijn nest, kan het verdwijnen van zo’n nest een grote invloed op de vogel hebben. Om deze reden wordt niet alleen de vogel zelf, maar ook het nest beschermd door de Flora- en faunawet.

Ook zitplaatsen die de Buizerd gebruikt als uitkijkpost en uitvalspositie, zijn een belangrijk onderdeel van het leefgebied van deze vogel. Dergelijke zitplaatsen mogen niet zomaar verwijderd worden. Indien er bij ruimtelijke ingrepen nesten en/of zitplaatsen van een buizerd verloren gaan, dienen maatregelen genomen te worden om de nadelige effecten hiervan zoveel mogelijk te voorkomen. Een voorbeeld van een maatregel is het plaatsen van palen die aan de bovenkant voorzien zijn van een plankje waarop de vogel kan zitten. Op deze manier worden nieuwe zitplaatsen aangeboden en zal het verdwijnen van de oude zitplaatsen niet tot grote nadelige gevolgen voor de Buizerd leiden.

Dat deze maatregel effectief is, heeft het NWC reeds bewezen: bij een project waarbij zitplaatsen verloren gingen, zijn door het NWC dergelijke zitpalen geplaatst en al snel na plaatsing waren sporen zichtbaar waaruit afgeleid kan worden dat de palen daadwerkelijk gebruikt worden. Op en onder een aantal palen waren namelijk resten van prooien of krijtstrepen (uitwerpselen) zichtbaar.

Buizerd Foto: Hans Gebuis